Вирџина или трет пол

Денеска, во 21 век, бројни семејства во Авганистан ги одгледуваат своите ќерки како синови за да им овозможат подобар живот. Сличен обичај постоел и на подрачјето на Црна Гора, Косово и северна Албанија. Минатата година починала Стана Церовиќ, последната црногорска вирџина, односно жена одгледувана како маж.

374

Неодамна во Црна Гора во 85.година од животот почина Стана Церовиќ, последната црногорска вирџина, како што ја нарекуваа медиумите. Имала четири сестри и двајца браќа. Меѓутоа, и двајцата умреле млади па таа како мало девојче му ветила на татко ѝ дека нема да се омажи и дека ќе го зачува презимето. Ја ишишала косата, облекла пантолони и како вистински домаќин и глава на куќата останала на прадедовското огниште.

Велат дека од женските манири ѝ останал само еден – до последниот ден ги криела своите години. Со нејзината смрт отишол во историјата еденпатријархален обичај кој многумина го осудуваат и ѝ го припишуваат на нашата балканска заостанатост, додека пак други го оправдуваат со посебен морален кодекс кој го разбираат само оние кои се родиле и живееле во средини кадешто владеел  императив на машки деца. Меѓутоа, ова не е само балканско наследство.

Традиционалниот авганистански обичај, познат како „бача пош“, ги охрабрува родителите да ги облекуваат своите ќерки како синови, а сѐ поради подобра иднина. Сепак, тоа често само им го отежнува животот.

Прочитајте повеќе на порталот „Мајка и дете“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.