Дали надлежните и родителите навистина прават сѐ во интерес на децата?

Кога станува збор за развод на брачни заедници во кои има деца, праксата потврдува дека честопати децата се попречувани во правото да одржуваат контакти со родителот со кого не живеат, а неретко поради долгото неспроведување на решението за видување, кај детето се јавува отпор кон родителот со кого не живее.

150

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на склучените бракови во нашата држава, во 2016 година, во споредба со претходната година, е намален за 7.0% и изнесува 13.199 склучени бракови.

И бројот на разводи во 2016 година бележи намалување од 9.8% во споредба со 2015 година и изнесува 1.985 разведени бракови.

Најголемиот број разведени бракови во 2016.година се оние без деца – 963, а следуваат браковите со 1 дете – 463, со 2 деца – 399, со 3 деца – 133, со 4 деца – 23 и со 5 и повеќе од 5 деца биле разведени само 4 брака.

Токму кога станува збор за разводите во кои има деца, клучниот проблем е прашањето за поделба на грижата околу децата по прекинувањето на заедничкиот живот на родителите и токму ова прашање е во центарот на вниманието на стручњаците од различни профили, како социјалните работници, семејните лекари, психолозите, психијатрите, како и правниците, адвокатите и надлежните установи и тела вклучени во процесот на доделување на старателството. На сите кои се вклучени во процесот на донесување на одлуката им е јасно за кое ниво на одговорност станува збор кога е во прашање сигурноста и стабилноста на растењето на детето и неговата иднина.

Во таа смисла, генерално во светот се трага по правични и непристрасни стандарди кои би се базирале како на податоците на емпириските студии, така и на клиничката пракса.

Од гледиште на детето, во процесот на одвојување на семејството, проблем е оневозможената достапност на двајцата родители.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Мајка и дете“.

 

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.