Културни разлики во бизнисот: Русија наспроти САД

238

Различната деловна култура промовира различни вредности, а тоа што е прифатливо во САД можеби не е прифатливо во Русија.

Она што е прифатливо во едната земја можеби не е во другата.

Ако работите само во Соединетите Американски Држави, тогаш лесно ќе претпоставите дека стандардите и праксата се слични во другите земји. Но, различната деловна култура промовира различни вредности, а тоа што е прифатливо во САД можеби не е прифатливо во Русија. Затоа, важно е да се разберат не само општите културни разлики меѓу Русија и САД, туку и во што се разликуваат овие две култури во начинот на кој се води бизнисот, пишува Искендер Мокенов за Russia beyond.

Деловна комуникација
Бизнисмените во Русија обрнуваат поголемо внимание на изговорениот збор од нивните американски колеги, кои имаат тенденција да се справат со комуникацијата во писмена форма. Руските професионалци претпочитаат директно да ги слушнат работите и од партнерите со кои имаат воспоставено доверба.

Состаноците лице-в-лице се сметаат за повредни од кореспонденцијата или телефонските повици бидејќи им овозможуваат на партнерите поцелосно да ги разгледаат и да ги дискутираат проблемите. Русите, исто така, имаат тенденција да покажуваат помалку говор на телото отколку Американците, што е особено важно за преговорите, кадешто прекумерните гестикулации може да ги збунат Американците, кои многу се ослонуваат на говорот на телото.

За време на преговорите, Американците имаат тенденција да бидат поотворени за компромис, што е и пожелно и неизбежно. Русите, од друга страна, го сметаат компромисот како знак на слабост, повлекување од вистинската позиција. Затоа, трпеливоста е важна вештина што треба да ја имате кога работите со Русите. Како што вели една локална поговорка: „не брзајте да одговорите, туку побрзајте да слушате“.

Корпоративна хиерархија
Руската корпоративна хиерархија е сосема поинаква отколку во САД, често построга и попрецизна. Повеќето одлуки во руските компании се носат на највисоко ниво, од страна на еден лидер кој дели задачи на вработените.

За разлика од американската корпоративна култура, подредените во Русија не се консултираат често и од нив се очекува да ги следат упатствата со малку или без дискусија. За разлика од нив, во САД, дури и на вработените во понизок ранг им е дозволено да ја оспорат одлуката на раководството, да понудат решенија и да преземат иницијатива.

Договори и лични односи
Писмените договори се во предимство во САД, а многу помалку во Русија, каде личните односи и чувството на чест имаат предност. Рускиот бизнисмен работи само со ракување поголемиот дел од времето, со многу малку потпишани документи. Ако успеете да склучите договор, не очекувајте веднаш да стапи во сила бидејќи неговата реализација во голема мера ќе зависи од постојаната добра врска со вашиот руски партнер.

Подароците се високо ценети во руската бизнис култура, и американските бизнисмени треба да понудат мали подароци за спомен како благодарност на нивните руски партнери. Овие подароци се знак на почит и грижа, од кои и двете се клучни во рускиот бизнис.

Родова еднаквост
Генерално, руската деловна култура денес ја промовира родовата рамноправност на работното место. Сепак, тоа не беше секогаш вака. Русија мораше да воспостави нови приоритети кога стана независна од Советскиот Сојуз во 1991 година, вклучувајќи ја и улогата на жените дома и на работа. За време на најголемиот постсоветски економски пад, улогата на жената на работното место беше поразителна, што резултираше со намален број на жени на високи корпоративни позиции. Во 1990-тите години, иако многу жени беа вработени, малку од нив го досегнаа врвот.

Во не толку далечното минато, западните бизнисменки во Русија можеби често се наоѓаат во неповолна положба, третирани учтиво, но се сметаа за инфериорни во однос на нивните машки колеги, без оглед на нивната позиција. За време на состаноците сфаќаа дека тешко се прифаќа нивното мислење, се претпочитаа најчесто машките колеги. Сепак, овој тренд доживува брз пресврт со секоја измината година, како што земјата е свртена кон иднината.

(Искендер Мокенов пишува за RULEXPAT експатриотски информационен центар за луѓе кои планираат да се преселат и работат во Русија.)

Подготви: А.Ј.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.