Таткото е важен за самодовербата на детето

Жените кои освен алиментација, од таткото ниту бараат ниту поттикнуваат, ниту пак му дозволуваат почести контакти со децата, се најголеми непријатели на своите деца.

411

Иако на сосема различен начин, улогата на таткото во животот на детето е подеднакво важна. Имено, најсилно влијание на личноста во детството има чувството на отфрленост.

Тоа може да предизвика несигурност, збунетост, емоционална затвореност, а е особено поразно кога се појавува како реакција на синот на незаинтересираниот татко.

Попрецизно, невклучен татко или посесивна мајка кои улогата на таткото ја сфаќаат како битна за финансиската сигурност на семејството, а без активно вклучување во растењето и воспитувањето на децата. Тоа е најчестиот стереотип кој за среќа сѐ повеќе почнува да се потиснува затоа што нема основа, велат психолозите.

Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.