• 26 септември 2017
  • Вести денес: 2

„Супермаларијата“ во Азија му се заканува на човештвото

Истражувачите појаснуваат дека во последно време дошло до „кобен развој“ на опасниот паразит, кој покажува отпорност на лекото „артемисинин“.

Дроновите се помасовно во полза на медицинските услуги

Швајцарските болници во соработка со калифорниската компанија „Матернет" работат на систем од дронови кои ќе доставуваат медицинска помош.

УНИЦЕФ: Здравиот развој на малите деца е поддржан само во 15 земји

Шест месеци платено породилно отсуство и четири седмици платено отсуство за таткото, помагаат да се постави клучната основа за оптимален развој.

СЗО: Светот останува без ефикасни антибиотици, инфекциите сѐ поотпорни

СЗО предупредува дека нема доволно нови антибиотици, чиј развој е во тек, за да можат да се лекуваат најотпорните инфекции.

Поставена протеза на скрешеница на рамо што овозможува негова нормална функција

Оваа протеза ја менува природната анатомија на рамото и овозможува нормализирање на функцијата на оштетеното рамо.

Жан Митрев одбележува 17 години од прва операција на отворено срце во Македонија

Доктор Митрев, кој направил над 15.000 операции на срце, рече дека во болницата на тројца пациенти им извршиле реконструкција на срце.

Контролирајте ја висината на вашето дете барем два пати годишно!

Здружението „РАСТ“ апелираше до надлежните институции да обезбедат недискриминаторски третман за сите деца на кои им е потребна хормонска терапија

Хуманитарна трка за видливост на лицата со Вилсонова болест

Трката ќе се одржи на 24 септември, во недела, на Кеј - Градски Парк, во близина на Луна Парк, Скопје, со почеток во 11 часот.

Гратис влезници за „Хелт, фитнес и велнес експо“

Организаторите доделуваат влезници за третото издание на овој настан, за првите пет читатели што ќе им се јават

Какво е заедничкото дејство на Омега3 и Д3 кај децата?

За периодов што ни претстои Ви препорачуваме на вашите дечиња да им давате витамински додаток кој е комбинација на витамин Д3 и рибино масло

СЗО предупредува на најсмртоносните болести

Незаразните болести убиваат повеќе од 40 милиони луѓе секоја година од кои 15 милиони на возраст меѓу 30 и 70 години.

Глувците можат да го запрат стареењето, можат ли и луѓето?

Во основа, кога хипоталамусот ќе почне да старее и телото почнува да старее.

Сакате да ослабнете, а не сакате да бидете на диета?

Има решение и за ова, а се што треба да направите е да замените едни намирници со други...На пример, заменете го путерот со суви сливи

Образовaнието го намалува ризикот од инфаркт

Оние пообразованите имале и понизок индекс на телесна маса, пониско ниво на масти во крвта, а меѓу нив имало и повеќе непушачи.

Зика вирусот може да биде лек за тумор на мозокот

Глиомот, агресивен и тешко излечив тумор на мозокот, ќе може во иднина да се лекува со многу изненадувачка „терапија”, а тоа е Зика вирусот!

Бесплатни логопедски прегледи за лицата со говорни проблеми

Прегледите вклучуваат проценка на говорно-јазичниот развој од страна на дефектолози и логопеди.

Има потреба од лекови за лицата со ретки болести

Од „Живот со предизвици“ апелираат до надлежните да имаат слух за лицата со ретки болести и за нивните семејства.

Витаминот Б17 не е лек против рак, туку отров?

Семките од кајсии се популарен алтернативен лек против рак, но стручњаците предупредуваат на неговата токсичност и опасноста од неговото консумирање.

Произведена вакцина која лекува зависност од хероин

Вакцината спречува корисниците да почувствуваат било каква зависност со што ја обесмислувааат целта на користење хероин.

Научниците тврдат: Најздрава храна е онаа што ви ја бара телото

Истражувањето покажало дека значително повеќе хранливи материи се апсорбираат од храната во која вистински сме уживале додека сме ја консумирале..

НАЈЧИТАНИ