• 26 септември 2017
  • Вести денес: 2
ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Груевски до Шиптарите: не излегувајте на гласање!

На локалните избори на потез ќе бидат албанските гласачи. За каква (локална) Македонија тие ќе одлучат да гласаат или, воопшто, да не гласаат.

Класа

Тажно и жално, но и невкусно и дегутантно кој сè им предава на нашите деца, синови и ќерки. Лица кои немаат ни име ни презиме, односно ни знаење, ни искуство, па ни неопходни титули и оформено образование.

Груеску-тортурите

Најмалу што ќе ви каже таа споредба е: десетте години од Груеску-тортурите се, во некоја рака, посилни од два века средовековни кои ги опишува Аранг.

Скопјесеритис

И сериозно, скопјесеритисот – не знам дали треба голема или мала буква? – како наша актуелна епидемија поприма неверојатни размери: секоја будала денес има што да каже, и општо и конкретно, да сугерира, па и да кара за неажурност.

Дисконтинуитет

Пред да ги упатиме стрелите кон новата Влада сепак треба да бидеме свесни за сизифовската задача што претстои пред неа во наредниот нималку лесен период.

Години на бербатење

Томе и неговата банда ги извршија сите нарачки од автократот Груевски, избербатија и живи и мртви, патем си ги лечеа комплексите на пониска вредност, сеиреа над несреќата на луѓе на кои не им се ни до колена, унесреќија цели семејства.

Брате Трамп, сега може да се сликаме!

Во споредба со баграта од „Манда“, каде што банка држат типчиња со сомнително минато и уште посомнителна иднина, опкружени со полициски жбирови и разни џаболебари, комесарите од Аминта Трети навистина се академици. МАНУ и САНУ заедно. Џабе.

Фротажисти во јавниот сектор

Низ низа кадровски и други решенија, власта и Владата вршат одредена компромитација на оваа последна шанса што историјата ѝ ја дава на Македонија.

Достоинствениот гест на еден ур-новинар

Героски разбира дека свесно партиципирање во новинарството значи да не се практицира во гадната мешавина oд конформизам и идиотизам во „античка“ смисла.

Изборите како театар

А, кога се во прашање изборите, театарот се случува речиси секојдневно, па се менува само сцената, но не и мизансценот.

НАЈЧИТАНИ