• 21 ноември 2017
  • Вести денес: 82

Откако разбрав дека загадувањето на воздухот ги погодува и неуките новинари и другите простосмртни лаици, а не само владините и невладините експерти, си помислив дека е дозволено и јас нешто да чкртнам на оваа тема. Да дувнам и јас малку ветре во маглава. Па што сака нека биде!

Пред се, еве однапред ги поздравувам сите најавени и ненајавени мерки и препораки што скопскиот градоначалник Петре Шилегов, другите градоначалници и соодветниот ресор во Владата ќе ги преземат во борбата против загадувањето. Од мене имаат бланко поддршка. Онака, неука поддршка, баш без задршка. Секоја добра идеја е добредојдена.

Иако, да бидам искрен, не сум убеден дека битката за чист воздух ќе биде така едноставна како што се чинеше во кампањата. Зашто, јас се уште немам разбрано дека имаме реалистични стратегии за намалување на греењето со дрва, јаглен, стари гуми, стари чевли и друг отпаден материјал, на пример. И немам слушнато за одржливи решенија за драстично намалување на загадувањето од сообраќајот. И не знам како ќе се натераат газдите на фабриките да инвестираат во нови филтри. Итн.

Не знам, веројатно до мене е проблемот. Односно, до мојата неукост. Можеби некаде се спрема кампања за субвенцирање на греењето со еколошки енергенси, на пример, а јас да не знам. Можеби има проекти за преориентирање на јавниот превоз на струја или нешто слично, а јас да не сум известен. Единствено што разбрав е дека по воведувањето на акцизата за дизелот, богатите ќе ги баталат џиповите и ќе се качат на велосипеди, а сиромашните ќе гледаат сеир.

Како и да е, еве сме во ноември, па доаѓаат декември, јануари, мојот роденден... Мене уште сега ме опива чистиот воздух што надоаѓа. А ако случајно ме лажат сетилата, ако повторно заглавиме во смог, имам една скромна молба до скопските градоначалници.

Другари Петре, Богац, Српче и останатите - ако загусти, нема да ве карам (јасно ми е дека ова со загадувањево е голема заебанција), ама однапред ве молам да ги ослободите децата од учлиште во критичните денови. Барем нивните бели дробови малку да ги заштитиме. Додека не смислите некоја генијална машина за чистење на воздухот. После ќе биде полесно.

Бал, бал, Балтазар... 

ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Преиспитување и ново саморазбирање

Големо парче од Републиката каква што ја познававме е изедено во поместувањата на тие геополитички пластови, таму е или празнина или нефункционална содржина или болна содржина и тие дупки мораме да ги пополниме со модерност, со здрав резон.

Македонија на кошаркарското ЕП 2021!

Благоја Георгиевски по неуспехот во квалификациите за ЕП 2017 поднел оставка, но побарал и Наумовски да го направи истото! Како Македонец и љубител на спортот во истовреме тагувам поради сегашната наша европска кошаркарска провинцијалност.

Врзете се, полетуваме!

Македонија стана земја со најголема стапка на дебата за реформи по глава на жител во Европа! Што си баравме – тоа си добивме: сите фатиле да дискутираат, да дебатираат, да полемизираат, да се допишуваат и да се надвикуваат!

Новогодишни прослави на плоштадите – да или не?!

Ако ја сакаме и почитуваме македонската музика и продукција, да го покажеме тоа на дело, а нашите естрадни ѕвезди да покажат доблест дека се отворени за една таква нова соработка во која нема да се преценат.

Грујо, добри гости ти дојдоа - Убиство со песна

Важно е! Навистина е бесценето важно, да не го заборавиме злото на владеењето на ВМРО – ДПМНЕ и сите негови лица, за да не дозволиме да ни се повтори.

Земја на (не)реваншизмот

И кога сè така убаво ќе изрелативизираме, па ќе го завиткаме во нереваншистичка обланда и обилна доза на шлаг, тогаш на врвот пак ќе се појави она фирерчено и неговите ора, стапот со два краја и слични идиотштини.

Политичарите и политиците пред историчарите и лингвистите

Можно ли е да изградиме наративи за историјата во духот на добрососедството на Македонија и Бугарија? Да, но само под еден услов – таа работа сепак да им ја оставиме на политичарите.

Братучед му на Мугабе

Бидејќи сме во Европа – а и заради милион други причини – планот на Грујо излезе пократок за дваесетина години од оној на Мугабе, кој со Зимбабве владееше од 1987 година.

Пратениците и нивните патни трошоци

Доколку успеат да се ослободат од хипотеката околу трошоците за превоз, пратениците во Собранието ќе имаат можност да покренат многу прашања околу трошењето на народните пари, вклучително и во македонските ДКП!

Нихилизмот не е доблест

Бугарија беше во друштвото на тие 13 фашистички држави и во врска со тоа спор нема, напиша бугарскиот хроничар Стефан Цанев.

НАЈЧИТАНИ