• 24 ноември 2017
  • Вести денес: 6

Уште одамна, кога почесто го посетував Охрид, од пријатели имав чуено еден важен совет – ако те стегне срце дури си во градот, барај го Никола Бакрачески. Во меѓувреме, откако стана градоначалник, за овој човек, кого имав прилика неколкупати од нога да го поздравам и само еднаш, пред изборите, со него да седнам на подолг муабет, можевме да слушнеме сè и сешто. Како и за секој друг човек, впрочем. Но, никој никогаш не го оспорил фактот дека Бакрачески е солиден кардиолог, мајстор на својот занает.

И биднаа изборите... Во околности кои мене ми се познати (случајно, но од прва рака), Бакрачески одлучи да не се кандидира за уште еден мандат. Победи кандидатот на СДСМ. Победи „нашиот“. И сите, заедно со мене, се радувавме на победата. Не затоа што беше битно да се порази Бакрачески, туку затоа што беше неопходно да му се зададе уште еден силен удар на злото, олицетворено во ВМРО-ДПМНЕ. Бакрачески спокојно и достоинствено го поднесе поразот и му се врати на својот занает, на своето работно место, во Кардиолошкиот завод „Свети Стефан“ во Охрид.

Неодамна слушнав дека новото раководство на Заводот, избрано од партијата на власт, упорно и на различни начини го шиканира Никола Бакрачески, во очигледен обид да го избрка од оваа медицинска установа. Вчера, пак, дознав дека човекот и официјално добил решение, според кое неговата нова работна задача ќе биде да реди холтери. Како медицинска сестра! Ново, веројатно последно во низата понижувања од реваншистички побуди.

Повторно ќе нагласам – немам никакви посебни причини да бидам на страната на Бакрачески, уште помалку на страната на партијата што го држеше на власт во Охрид еден мандат. Сигурен сум дека тој има многу слабости, какви што имам и јас. Но, не можам да издржам, а да не се бунтувам против овој, со ништо непредизвикан, безочен и малоумен реваншизам.

Зошто ви пречи кардиологот Бакрачески, другари? Што мислите дека постигнувате со ваквото однесување? За кратко време, можеби човекот можете да го повредите и да го понижите, но неговата стручност, неговите знаења и неговата репутација на добар кардиолог, нема да успеете да му ги земете. Што добива новата власт, што добиваме ние, граѓаните, ако Охрид изгуби еден добар кардиолог, ако Бакрачески реши да се спакува и да си замине да работи некаде на друго место?

Или „гревот“ на Бакрачески е во тоа што не е „сончоглед“, што не сака да стане „наш“, што сака да се посвети на својата работа и што тоа може да го стори каде што ќе посака, бидејќи луѓе со неговиот занает секаде се бараат и добро се плаќаат. Дали шиканирањето на таквите луѓе ќе го направи нашиот живот подобар? 

 

ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Пиарчење

Никако не е во ред владините пи-ар служби да служат за вработување партиски кадри, „шарени револуционери“, „фејсбук активисти“ и други „заслужни“ по која било основа. Крајно време е Заев да ја слушне вистината и да заведе ред и поредок.

Неуморниот прес центар на ВМРО-ДПМНЕ

Прес центарот на ВМРО-ДПМНЕ е внимателен и буде, што покажува дека агитпроп апаратот на ВМРО-ДПМНЕ е сѐ уште во добра кондиција, иако многу конфузен, но тоа не е новост.

Законот за јазиците да се одложи за најмалку три години

Треба да се одложи додека не се постигне граѓанска еднаквост на социјален план, односно додека апсолутното мнозинство граѓани од сите етнички заедници не изградат платформа за хармоничен соживот.

Последните алатурка и алафранга дилеми во Македонија

Алатурка е скоро заборавен италијански израз од последното столетие , и се однесува на моделот, видот на облеката, музиката, храната, општественото уредување, мерењето на времето... Западното е алафранга, источното е алатурка.

БПЦ нема да влезе во раскол заради МПЦ

Прашањето на спорот меѓу МПЦ и СПЦ, сепак, ќе се решава со добра волја и со консензус на сите православни цркви, при што водечки збор, се разбира, ќе имаат највлијателните. Бугарската, сепак, не е меѓу нив.

Слуги на структурите

Сигурно никој не верува дека конакот во с. Согле и некои други ситни поправки и приправки чинат фантастични 11 милиони евра.

Да не го мести некој струмичанецот?

Можеби, оваа изненадувачка црквена екскурзија е токму поради тоа, што некој е вознемирен што евроатлантската приказна ни врви толку добро? Затоа и си мислам дека некој му го мести на струмичанецот.

Крстовите!

Да се преиспита кои железни крстови се нелегално подигнати, без одлагање да бидат демонтирани и продадени како старо железо, а парите да им бидат поделени за школување на децата без родители, без разлика на верска или национална припадност

Апсурдистанци од Македонија

Територијата на РМ ќе биде постојано под будното око на авионите на Алијансата, а Алијансата од своја страна ќе остане и најкредибилниот гарант на македонските граници, територијалниот суверенитет и интегритетот на државата.

Јазикот на јазичарите?

Таа расправа е мотивирана од еден Договор за добрососедство кој го потпишаа премиерот на бугарската влада и неговиот македонски аналогон Заев. Тој Договор избегнува јасно да каже дека се потпишува на бугарски, односно на македонски јазик.

НАЈЧИТАНИ