• 22 февруари 2018
  • Вести денес: 78

Знае ли јавноста во Македонија колкава е платата на амбасадорот Џес Бејли? Има ли „свиркач“ во Американската амбасада во Скопје или некој добар новинар-истражувач преку кого можеме да го дознаеме тој податок? Или, можеби, ако љубезно се обратиме до прес-службата на Амбасадата, таа самата ќе ни ја соопшти сумата?

Зошто би ни било тоа нам важно, кога се работи за врвен странски дипломат, докажан добронамерник кон Македонија од нашата, најстратегиски, пријателска земја?

Па, за странски амбасадор кој си зема за право да изигрува „свиркач“ и да објавува вести до јавноста во врска со примањата (и за додатоците на примањата) на членови на македонската администрација, ред би било да истрча на фер израмнет терен за игра во однос на темата што јавно ја зачна, па да знаеме кој од каква морална (и материјална) позиција настапува.

На пример, да речеме дека Неговата Екселенција Бејли зема 3.000 долари месечна плата… Како? Не се три?… Добро, еве нека се пет илјади… Молам? Не се ни пет? Дупло?! Десет?!… Повеќе од десет?!?!

Бидејќи не можев да им верувам на сопствените уши, седнав на Чичко Гугл… Gross annual salary of the American Ambassador in Macedonia – enter… Таков податок Гугл не ми дава… Ми дава нешто друго, индиректно, но интересно: Американската амбасада во Скопје во февруари објавила оглас за испразнето место за (пази сега) административен асистент од областа на правото, во кој оглас, покрај другите податоци, е наведено дека годишната плата би се движела од 17.733 евра бруто (за домашен, македонски апликант), до 35.718 долари бруто (за странец кој би се нафатил на таа работа)… Значи, грубо, обичниов правен АСИСТЕНТ би имал повисока месечна плата од претседателот на ДИК во Македонија. Хмммм…

Потоа прочепкав уште малку по интернет: податоците се од пред некоја година, но Гугл вели дека платата на американските амбасадори во светот се движи од минималната годишна сума од 119.554 долари, до максималните 179.700 долари, во зависност од стажот, земјата-домаќин, ризиците, работните обврски и други периференалии… Во секој случај, со сите додатоци, кој било американски амбасадор во светот не смее (по закон) да зема годишна плата која е повисока од платата на американскиот потпретседател на Обединетите Штати, која изнесува 230.700 долари (за 2011 г.).

Доброооо… Сега полесно се дише: значи, реално е да претпоставиме дека месечната плата на уважениот и од демократската јавност омилен Џес Бејли е околу 13-14.000 долари месечно, плус сѐ друго платено, плус некој додаток за семејството, плус (оправдано!) додаток за ризик, плус фул здравствено осигурување, плус 5 недели одмор годишно (со платени авионски карти до годишно-одморската дестинација, бизнис класа!), плус уште нешто иди-ми-дојди-ми…

За тие пари месечно, Грујо не би ни станал од кревет насабајле! (Па, всушност, и не се будеше до пладне, а попладне и во вечерно-ноќните часови, како што е познато, тарифите беа многукратно поголеми!)

Е, сега, кога расчистивме кој од каква морално-политичка и лична материјална позиција говори за туѓите примања, што може да фрли одредено светло врз хуманизмот и ренесансата како такви, дозволете ми да го кажам своето мислење за она за што говореше омилениот амбасадор Бејли: Срамота е членовите на Државната изборна комисија, крадешкум, зад затворени врати, да си делат вишоци и додатоци во висина на цела годишна плата! Нивната работа, навистина, е тешка и одговорна, но тие однапред знаеле на што се нафаќаат, па нека не се чудат што нивната постапка предизвикува скандал во јавноста!

А амбасадорот Бејли би било подобро да си ја гледа својата работа – на пример, го чека избор на нов претседател на ВМРО-ДПМНЕ – наместо вака, од високо (од говорница), да ни прави стресови заради кои доживуваме масовни хистерични реакции, несвојствени за длабоко криминализирано општество како нашето, кое само што се беше ослободило од една гранде-клептоманска елита!

Или не?! 

 

извор: Цивил медиа

ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Заложничка драма

Патот до пеколот е секогаш поплочен со добри намери, како што рече еден плочкар, кој не го сфати вицот.

Како „малиот Мицковски“ ја замислува политиката

Се плашам дека овој или кратко ќе трае или неславно ќе заврши. Можеби и двете.

Пачавра - писание

Оние 200 будали се чини се турнати напред само да ја брануваат јавноста и да ги оттргнат погледите од тајните планови и инфилтрации што се случуваат вон вниманието на критичката заедница. Тие се одамна прочитана книга-пачавра.

Корупција – темно петно на политиката

Како и сè друго и во оваа сфера постои друга страна од моралноста, која, без оглед за каков општествено-политички систем станува збор, и без оглед на исклучоците од правилото, се јавува како константа - Моќта опива!

Идентитет и клаустрофобија

доколку се постигне договор (меѓународен), тоа не мора да значи дека ќе треба да чекаме тој целоснно да се сповреде за да влеземе во НАТО. Може ли договорот да вклучува, фази на пример, што мислите?

ПИСМА ОД ЛОНДОН Полнички, слабички, мода и бизнис

Оние што ги фрлија алиштата што ги носеа во осумдесеттите години – е па да им е криво, ако сакаат да ја следат тековната мода, ќе мора да купуваат ново и да си велат – е вакво слично имав.

Буркина Фасо

Ако станеме Горна Македонија ние не би можеле да станеме и Буркина Фасо, тој домеин веќе е зафатен, но би можеле да бидеме Буркина Ласо или, помакедонски: Буркина Ортома!

БОМБА НА МИЛЧИН Им го кажа она што го мислиме многумина!

Сум чул дека некои од младите маоисти во Владата, за постовите и настапите на Милчин коментирале - а бе што сака сега стариов?! Каков безобразлук! СДСМ, внимавајте, Владе Милчин зборува во името на многу што ги споделуваме неговите чувства!

Со оваа земјоделска политика, го испушивме!

СДСМ, очигледно, нема ни волја ни храброст за вистинска земјоделска земјишна реформа којашто, на среден и долг рок, ќе го оправат македонскиот, наводно, стратегиски сектор на земјоделието. Вака, најверојатно го испушивме!

Бојата е иста, во прашање се нијанси!

Многумина забележуваат и се вчудоневидени зошто денес во Македонија нема суштински изразени идеолошки разлики! Од реченото, логично произлегува дека и едните и другите припаѓаат на истото поимање на политиката. Боја иста, прашање се нијанси

НАЈЧИТАНИ