• 17 декември 2017
  • Вести денес: 27

Пробав да се воздржам од коментар, пошто, нели, сега од оваа позиција не треба да коментирам, туку да преземам мерки, ама не се издржува...

Значи, патни трошоци од илјадници евра месечно, летање со бизнис класа, исплаќање на бонуси на функционери од неколку плати, све се тоа еклатантни примери на неодговорно трошење на народните пари. Џабе се мачиме ние да скратиме непродуктивни трошоци во буџетот, џабе се трудиме да пласираме слика дека одговорно се однесуваме со парите на граѓаните, кога ќе се појави нешто вакво и све ќе ти сруши. И таман ќе се смири бурата и ќе си помислиш дека лекцијата е научена, ете ти одма друг таков случај.

И не помагаат тука никакви правдања од типот - све е по уставот и законите, зашто уставот и законите треба да им обезбедат храна, облека и дом на стотиците илјади сиромашни во оваа држава, а не дебели заработки на државните функционери.

Ок, јасно е дека со години беше наметнувана култура на владеење, однесување и размислување, според која власта служи само за лично богатење. Ок, јасно е дека ова не може да се смени преку ноќ. Ама па тоа не значи дека не треба ни да пробаме да ги смениме работите.

Да се опаметиме, другари, пошто вака почнува да наликува на онаа „све је исто, само њега нема". 

ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Магла во умот на Шилегов

Затоа што Умберто Еко, во тој роман зборува, како и Ордановски, за магла во умот на својот главен јунак Џанбатиста Бодони.

Загревање – со ладни глави

Проблемот на затоплувањето е всушност и проблем од кој извира загадувањето. Неопходно е да го реашаваат не политичари, туку експерти од сите релевантни научни дисциплини - машинци, енергетичари, здравствени работници, економисти, естетичари

Скопје (ч)исто ти ќе бидеш

Градоначалниче Петре Шилегов, нашиот град е загаден откако го паметам и ти оваа зима нема да го исчистиш. Тоа е јасно и за тоа никој не ти се лути. Скопје нема да биде чисто, но не мора да биде баш исто.

Право на свое време и граѓанска самопочит

Сево ова што ви го зборувам е прашање на слободата и граѓанското самопочитување, што значи нешто еминентно политичко и, без сомнеж, и тоа како „транзициско“.

Ем сере, ем зеље бере

Вмровското серење во никој случај не било „зеље берење“, туку зељето – како и нашето национално достоинство и идентитет – било само тоалет за нивната психопатска нужда! Измет, што – ако не го исчистиме - ќе нè идентификува во веки веков.

Еколошката катастрофа е аспект на нашата историска пропаст?!

Прво, некој мора да одговара за радикалната трансформација на градот во гасна комора со илјадници страшни жртви, дури и ако не сакал да направи гасна комора, како што тврдам јас.

Агентот „Мачка“ ангажиран за Македонија

Настаните од дневно-политичкиот живот ова го потврдуваат, а и постапките на Шилегов, кој не сака да ја тргне маглата од Скопје, точно поради фактот, што во магла, полесно се оперира.

Магла врз градот, магла во умот

Шилегов даде една непромислена изјава – всушност, тотална глупост – дека зад иницијативата за неодење на децата во училиште стоеле политички мотиви на опозицијата (?!).

Петре не вети никогаш дека ќе го среди загадувањето оваа зима

Кажуваше дека е процес и дека е потребно многу време, пари и многу напори за да се среди. Никогаш немаше неразумни ветувања за дугмиња што решаваат проблеми.

Нема да ви помине!

ДКСК, како и ДИК, нема да ги оставиме да се богатат на наша сметка, без оглед на тоа дали и кога ќе поднесат оставки.

НАЈЧИТАНИ