• 22 февруари 2018
  • Вести денес: 74
Плусинфо13:25 10 ноември 2017 ● Прочитано 6328

Иако знаеме дека е темното чоколадо добро за здравјето, во нормални количини, секако, многумина се уште имаме чувство на вина додека го јадеме. Веројатно затоа што е генерално, тешко да се одолее и да се изедат само неколку коцки, кога пред нас има цели 100 грама.

Но, науката уште еднаш потврдила и го поттикнала јадењето на црно чоколадо. Имено, според истражувањата кои ги спровел универзитетот Сиракуза, црното чоколадо ги подобрува когнитивните функции на мозокот. Значи, подобро ќе памтиме, подобро ќе расудуваме и подобро ќе се концентрираме.

Бидејќи ни е важно мозокот да функционира во текот на работниот ден, научниците донеле единствен логичен заклучок: чоколадо е најдобро да се јаде за појадок!

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

 

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.



ОСТАНАТО ВО РУБРИКАТА

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Идеална температура за чоколадото се смета онаа меѓу 15 и 20 степени Целзиусови.

Чудесниот целер го спасува срцето

Овој плод содржи изобилство од хранливи материи, а е особено добар за здравјето на крвните садови.

Белите дробови на децата најпогодени од загадениот воздух

На Институтот Козле, на пример годишно се третираат 39.000 деца, од кои 35.000 се лекуваат амбулантски додека дури 4.000 се хоспитализираат.

Аутизмот секогаш го следат и други болести

Обично се јавуваат проблеми со имунитетот, спиењето, варењето, а доаѓа и до развој на генетски и психијатриски болести.

Кои се најлошите намирници за мозокот?

Дознајте кои намирници треба да ги избегнувате, доколку сакате да го зачувате здравјето на мозокот.

НАЈЧИТАНИ