• 21 ноември 2017
  • Вести денес: 82
Драгица Христова11:00 13 ноември 2017 ● Прочитано 940

Шеф Влатко Огненовски е вистински „светски“ шеф на кујна, се додека под светски не се подразбира неговите јадења да имаат светски или, не дај Боже, „Мишелин“ цени.

Светски е поради својот талент, генијалноста да ви ја сервира храната такашто ќе ви натера вода на уста дури и ако истата воопшто не е подготвена за јадење. Токму така беше на моето интервју со него за едно списание кое повеќе не постои. Немавме време да чекаме храната да се зготви па тој импровизираше – сервираше на чинија храна која можевме само да ја фотографираме, но не и да ја пробаме.

Светски е и особено заради својот пристап кон гостинот, а во тоа имале можност да се уверат сите кои биле гости во неговиот некогашен ресторан „Тоскана“ во Скопје или во некој од другите ресторани или настани на кои готвел.

Тој е човек кој со својот дух и со емоционалниот пристап кон она што го работи приготвува навистина извонредна храна и придонесува ние тука, во Македонија, да видиме еден поинаков пристап кој ретко се среќава и на ниво на светски ресторани.

Работата е во тоа што кога Влатко готви вам ви останува само да седнете и да му се препуштите на уживањето. Имате едно „пластично“ мени, па шефот на кујната, односно Влатко, ви пристапува и според она како ве перцепира во моментот, ви ја креира храната.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.



ОСТАНАТО ВО РУБРИКАТА

Лондон му отвора „војна“ на загадувањето, автобусите ќе возат на кафе

Компанијата Био-бин собира талог од кафе од локали и фабрики, го суши и го процесуира и извлекува масло

Не треба да се плашиме од роботите

Во најавтоматизираните земји, како што се Канада, Јапонија или Германија, невработеноста е најмала.

Мухамед - петто најпопуларно име во Виена

Истражувањето на „Кронен цајтунг“ посочува дека Мухамед веќе од 2014. е меѓу првите пет најчести имиња кои се даваат на деца родени во Виена.

Јапонски ресторан во кој сами си го ловите оброкот

Да се јаде локално е нов тренд во рестораните ширум светот. Но еден синџир ресторани во Јапонија го сфатил ова мото премногу буквално.

Како изгледа мајката која посвои 88 деца со посебни потреби

Во нејзиниот дом се наоѓаат исклучиво деца со посебни потреби и Камил и нејзиниот сопруг Мајк, инаку, педијатар, кој лани починал, сите ги посвоиле

НАЈЧИТАНИ